מועצות תלמידים וכיתות מנהיגות

תוכן עניינים

יגאל אלון בתפקידו כשר חינוך יזם את הקמת מועצות התלמידים במערכת החינוך בישראל. מועצות התלמידים נועדו לענות על הפער בין היותם של בתי הספר מוסדות שהוקמו במבנה היררכי לבין הרצון להכין את התלמידים להיות אזרחים פעילים במדינה דמוקרטית. ברוח זו, אנו מקיימים מגוון פעילויות למועצות תלמידים.
ניתן להגיע לפעילות בודדת, ליום פעילות שלם ואף לרצף של מספר ימי פעילות לאורך השנה.
התכנים מותאמים לכל מועצה תוך שיח ושיתוף עם מלווי המועצה בבית הספר.

סיור בדגש מנהיגות

במסגרת הסיור נעמיק בהכרות עם דמותו של יגאל אלון ומורשתו. כמו כן נבקר בתערוכת "שביל הסנהדרין" ונכיר את פועלם של חכמי הסנהדרין ואת דפוס מנהיגותם בעת משבר. דרך דמותו של יגאל אלון נבחן מיהו מנהיג ולאור אילו ערכים הוא פועל, מהי מנהיגות ראויה ומה תפקידם של מנהיגים בחברה הישראלית כיום. מתוך הסיור נצא לשיח עם התלמידים לבירור עמדותיהם האישיות בנוגע למושג המנהיגות והיכולת של בני נוער להוביל שינויים

ממשל המערה לישראל 2025

במסגרת הסדנה נכיר את משל המערה של אפלטון ונדון בשאלה מדוע אנו מעדיפים להישאר באזור הנוחות ולעיתים לנסות להתעלם מאתגרי השעה. נעסוק בשאלה מה יכול להוציא כל אחד מאיתנו מ"המערה" ולהניע לפעולה במעגלים השונים. בחלק השני של הסדנה נכיר מספר יוזמות חברתיות מתחומים שונים ודרכן נבחן את המוטיבציות שהניעו את היוזמים, לצד המהלכים והפעולות אותם ביצעו כדי להפוך חלומות למציאות.

חינוך ודמוקרטיה

במסגרת הפעילות נעסוק בפער בין תפקידה של מערכת החינוך להכין את תלמידיה להיות אזרחים במדינת ישראל כמדינה דמוקרטית לבין היותו של בית הספר מוסד היררכי. נכיר את תהליך ההתפתחות של הדמוקרטיה מראשית דרכה ביוון העתיקה ועד לימינו ואת תהליך התפתחותן של מערכות חינוך לאורך ההיסטוריה. נבחן את הפער בין שני התהליכים הללו ונעמוד על תפקידה של מועצת התלמידים במתח הזה.

סדנה בנושא דילמות מנהיגותיות

במסגרת הפעילות נבקר בחדר המציג דילמות שונות עימן התמודד יגאל אלון בשנים הרבות בהן לקח חלק בעשייה ציבורית ונבחן מה מידת הרלוונטיות שלהן ומה אנו יכולים ללמוד לימינו מהדילמות עצמן ומהאופן בו יגאל אלון התמודד עמן. דרך הדילמות נבחן ערכים שונים שמנחים מנהיגים, את המושג "מנהיגות ראויה" ואת הרלוונטיות שלו לעבודת מועצות התלמידים.

סדנת כלים

סדנה פרקטית שמטרתה לסייע בעבודה השוטפת של מועצת התלמידים. במסגרת הסדנה נבחן יחד עם התלמידים את החזון של מועצת התלמידים ואת המטרות אותן הם רוצים לקדם. נכיר ונתנסה בכלים ובמודלים שונים היכולים לייעל את עבודת מועצת התלמידים בהצבת מטרות ותכנון גאנט שנתי, ניהול זמן, מדידה והערכה, ניהול עצמי וכד'.

חדר בריחה

חדר הבריחה שלנו מיועד לקבוצות גדולות של עד 25 משתתפים. במסגרת הפעילות בחדר חברי הקבוצה נדרשים לשתף פעולה, להתמודד עם ריבוי משימות ולעבוד בצוות. החדר מספר את סיפורה של הפעולה הנועזת של הפלמ"ח – "ליל הגשרים". הפלמ"ח, בפיקודו של יגאל אלון קיבל על עצמו משימה – פיצוץ 11 גשרים מרכזיים כדי לפגוע ביכולתם של הבריטים לשלוט על הארץ. המשתתפים בחדר יצטרכו לברוח ממחנה המעצר אליו נשלחו על ידי הבריטים, לפרוץ לתחנת המשטרה הבריטית ולמשרדי סולל בונה, לגנוב את חומר הנפץ להצטרף לכוח הפלמ"ח כדי לפוצץ את הגשר. בסיום החדר ניתן לקיים עיבוד של הדינמיקה הקבוצתית ולהסיק ממנה מסקנות לפעילות מועצת התלמידים.